Feestdagen
Naam: Gevulde kalkoen met gemengde groenten
Geplaatst op: 23 november 2008
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 3 uur
Ingredienten:

6 sjalotjes

100 gram ontbijtspek

1 stevige appel

4 voorgeweekte gedroogde pruimen

125 gram boter of margarine

1 flesje donker bier

300 gram verse worst of saucijsjes

1 ei

1 verse kalkoen van 1800 gram

zout en peper

cocktailprikkers

haakkatoen of rolladetouw

2 winterwortels

1 blikje flageoles of witte bonen

4 tomaten

3 takjes peterselie

2 eetlepels cranberrycompote

1/8 liter slagroom

Bereidingswijze:

Voorbereiden:

01. 2 sjalotjes pellen en snipperen.

02. 25 gram ontbijtspek in reepjes snijden.

03. Appel schillen en in stukjes snijden.

04. Pruimen in stukjes snijden.

05. In koekenpan 25 gram boter verhitten en hierin ui en spek zachtjes bakken.

06. Appel en pruim erdoor scheppen en helft van het bier erover schenken.

07. Op hoog vuur 5 minuten laten koken tot het vocht verdampt is. Laten afkoelen.

08. Vel van verse worst kapot knippen en gehaktvulling in kom doen, het ei en appel-pruimenmengsel er door kneden.

Bereiden:

01. Oven voorverwarmen op 175°C.

02. Verhit 75 gram boter in een braadslee of grote braadpan op het vuur. Bak hierin de kalkoen in 10 minuten rondom bruin.

03. Rest van de plakjes spek erop leggen en in het midden van de oven 20 minuten braden.

04. Wortel en sjalot er om heen leggen. 1/4 deel van de rest van het bier over  groenten schenken.

05. Kalkoen in midden van de oven 1 uur braden, telkens bedruipen met braadvet, tegelijkertijd steeds een beetje bier over de groenten schenken.

06. Plakjes spek verwijderen en flageoles door de groenten scheppen.

07. Kalkoen nog 15 minuten mooi bruin en gaar laten worden. De kalkoen is gaar als de poten makkelijk heen en weer bewogen kunnen worden.

08. Kalkoen op voorverwarmde schaal leggen. Met schuimspaan de groenten op de schaal scheppen.

09. Braadslee weer op het vuur zetten en cranberrycompote en slagroom  toevoegen.

10. Op hoog vuur ca. 5 minuten laten inkoken tot een gebonden saus.

11. In koekenpan de rest van de boter verhitten en gehalveerde tomaten met snijkant naar beneden bakken, dan keren en nog even bakken.

12. Peterselie erover strooien. De tomaten op de groenten leggen.

13. De saus er apart bij geven.

Advertentie
Gratis Sonja Bakker boek

ECI Boekenclub geeft Sonja Bakker boeken weg...lees verder

Valentijnsdag
Marsepeinen Roosjes

Verras uw geliefde op Valentijnsdag met roosjes van marspein. Met dit va... lees verder

Valentijnsdag
Frisse salade

Bereid een heerlijke frisse salade voor uw partner op Valentijnsdag. Wan... lees verder

Valentijnsdag
Pannenkoek Hartjes

Bak heerlijke pannenkoekjes in hartvorm voor Valentijnsdag. Verras uw ge... lees verder

Advertentie
>