Hoofdgerechten
Naam: Gerookte Forel
Geplaatst op: 23 december 2008
Aantal personen: 2
Bereidingstijd: 23 uur en 59 minuten
Ingredienten:

Forel

350 gram zout

50 gram suiker

10 liter water

Bereidingswijze:

Schoonmaken:

01. Als je de forel ophaalt, meteen wat zout over de forel strooien en goed verdelen.

02. Tip: Hierdoor kun je later makkelijker het slijm verwijderen.

03. Snij met een scherp mes de forel van de anus naar de kop open.

04. Verwijder de kieuwen en ingewanden.

05. Maak ook de ruggengraat goed schoon.

06. Dan leg je ze in een emmer met schoon water.

07. Als je alle forel schoon hebt gemaakt kijk je ze nog een keer goed na.


Pekelen:

08. Neem 10 liter water en los hier 350 gr zout en 50 gr suiker in op.

09. Eventueel wat meer of minder zout naar gelang je eigen smaak.

10. Leg de vis hierin en laat dit een nacht staan op een koele plek.

11. De vis wordt niet te zout, doordat deze niet niet meer zout opneemt dan de verhouding in het water.


Drogen:

12. De volgende dag.

13. Rijg de vis aan de pennen.

14. Dit kan door de pen onder de ogen door te steken of door de kieuwdeksels.

15. Wikkel bij dikke vis een stukje dun ijzerdraad (bijv. bloembinddraad) om de vis onder de rug- en buikvinnen langs en vervolgens aan de pen, zodat de vis niet van de pen af kan vallen.

16. Hang de vis nu te drogen op een plekje in de wind en eventueel in de zon, bij voorkeur in een vliegenkast. Als het vel perkamentachtig aanvoelt, dan is het goed.

17. Mocht het niet goed willen drogen, dan kun je ze ook nog even in de rookton drogen.

18. Hang de forel in de rookton en laat deze nadrogen met het (rookgat in het) deksel open op een temperatuur van 40-45 graden.


Roken:

19. Nu eindelijk het echte werk.

20. Leg in het vuurbakje of onder in de ton 6-8 briketten en steek deze aan.

21. Deze blijven lekker lang gloeien, zodat je makkelijker je hout aan kunt krijgen.

22. Als de briketten smeulen dan kun je wat stukjes hout toevoegen.

23. Hang de forel in de rookton.

24. Als de vis voldoende droog is dan het (rookgat in het) deksel sluiten en de temperatuur op 65-70 graden brengen, laat de forel enkele minuten op temperatuur komen.

25. Zet een bakje met water in het houtspanenbakje en laat de temperatuur zakken naar 55 graden.

26. Laat de forel nu, afhankelijk van de dikte, 60-90 minuten roken op een temperatuur van 50-60 graden.

27. Doe af en toe wat houtspanen in het houtspanenbakje om wat extra rook te krijgen.

28. Als je denkt dat de forel klaar is dan til je het deksel wat omhoog en knijp je op de rug om te voelen of het vlees gaar is.

29. Belangrijk is dat je de tijd neemt om te roken.

30. De rooksmaak moet goed in de vis kunnen trekken, dus liever wat langer bij een lagere temperatuur.


Smoren:

31. Als je bijna klaar bent met het roken bedek je de smoorbak ruim met aluminiumfolie.

32. Als de forel klaar is haal je ze van de pennen en legt ze in de smoorbak.

33. Bedek ze met de overlappende aluminiumfolie en leg er vervolgens een paar handdoeken o.i.d. over heen.

34. Laat ze nu 15-30 minuten smoren, dit komt de smaak ten goede.


Serveren:

Tip: Geniet met zijn allen van het roken door tijdens het roken op tijd een drankje te nemen. Maak er op deze manier een feestje van. Als de forel klaar is de nog warme forel proeven (tot deze op is). Lekker om zo te eten met een drankje. Ook lekker voor op toast of brood.


Dit recept is ingezonden door F. Stastra, een deelnemer van de "het gouden recept-wedstrijd".

Advertentie
Gratis Sonja Bakker boek

ECI Boekenclub geeft Sonja Bakker boeken weg...lees verder

Valentijnsdag
Marsepeinen Roosjes

Verras uw geliefde op Valentijnsdag met roosjes van marspein. Met dit va... lees verder

Valentijnsdag
Frisse salade

Bereid een heerlijke frisse salade voor uw partner op Valentijnsdag. Wan... lees verder

Valentijnsdag
Pannenkoek Hartjes

Bak heerlijke pannenkoekjes in hartvorm voor Valentijnsdag. Verras uw ge... lees verder

Advertentie
>